Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Atomic Sunset Bend, Beograd - Srbija: Intervju
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Atomic Sunset Bend, Beograd - Srbija: Intervju

Atomic Sunset Bend, Beograd - Srbija: Intervju 11 years, 3 months ago #205Grupa Atomic Sunset je rock'n'roll trio osnovan 2003 godine u Beogradu i doista je nesvakidašnja pojava na domaćoj glazbenoj sceni.
Muzika koju dečki praše u cilju stvaranja novog, jedinstvenog i energičnog rock'n'roll zvuka je jedinstvena kombinacija; rockabilly, surf, punk i swing sa modernim rock stilom.

Grupa je održala više nastupa u Srbiji i Mađarskoj.

Inače, Atomic Sunset je bend u kojem svira Djordje Stijepovic, jedan od najboljih svjetskih slep kontrabasista.
Đorđe je u Srbiji poznatiji kao lider benda Havana Whisper i član grupa koje se bave očuvanjem tradicionalnog balkanskog izraza, poput Marsya, Shira Utfila, Kal, itd.

Proteklih par godina Stijepović uglavnom svira na turnejama po Sjedinjenim Američkim Državama sa grupama Head Cat (sa Lemmy iz grupe Motorhead i Slim Jim Phantomom iz grupe Stray Cats), Deke Dickerson, a redovno nastupa i sa rockabilly legendama poput Scotty Moore Band (gitarista Elvis Presleya), DJ Fontana (bubnjar Elvis Presleya) i ostalima.

Ugledni američki časopis Bass Player je nedavno posvetio cijelu stranicu Đorđe Stijepoviću i Lemmy Kilimisteru.

Dražen Škarić je stari veteran srpske rockabilly scene.
Više godina je zajedno sa Đorđem vodio grupu Havana Whisper, a skupa su osnovali i bend Atomic Sunset.

Atomic Alek (Soulfly, Bloodbath) je najnoviji član benda, a poznatiji je kao dugogodišnji bubnjar grupe Eyesburn, jednog od najpopularnijih srpskih rock bendova.Što mislite, koji razlozi su uzrokovali ovu svjetsku financijsku krizu i kako vi gledate na nju?

Trudim se da ne razmišljam o tome...i prilično mi uspeva.
Ne želim da se opterećujem stvarima na koje ne mogu da utičem, što je verovatno i najveći razlog što nemam televizor.
Međutim, trudim se da budem informisan, ali sam veoma izbirljiv po pitanju izvora informacija.
Posao kojim se bavim nije direktno povezan sa politikom i nije toliko pogođen krizom, a poznato je i da se u teškim ekonomskim vremenima stvarala najbolja muzika. To je ono što me zanima.
Deluje mi da je kriza veštački napravljena, a i da je bez razloga podignuta velika buka oko nje. Na žalost, često se kriza navodi kao opravdanje za raznorazne manipulacije.


I ne tako davno, bilo je još pustih otoka na koje se moglo pobjeći, no zahvaljujući globalizaciji, nigdje se više ne može sakriti.
Svi pripadnici ljudske vrste danas robuju novcu, ne postoji nekakva alternativa, služi ili krepaj.
Svi mi po cijeli dan direktno ili indirektno jurimo za novcem i zbilja zvuči nevjerovatno da su do sada tek rijetki pojedinci poznavali toliko jednostavne činjenice o tome kako uopće nastaje novac, kako se on distribuira, otkuda bankama novac kojim nude kredite, kako nastaje javni dug,...
Globalni monetarni sustav je u osnovi prevara astronomskih razmjera.
Ako sve što nas okružuje raste kao lišće na drvetu skroz na skroz trulog korijena, može li onda naša svakodnevnica biti nešto drugo nego također obmana izrasla u svrhu kamufliranja bolesti koja nas razjeda?


Novac mi nikad nije predstavljao ni motiv ni cilj. Shvatam da je neophodan, ali se trudim da mu ne dajem preveliku važnost.
Imao sam sreće da u životu nikad nisam morao da se bavim ičim drugim osim muzikom.
Siguran sam da bih u nekoj drugoj profesiji mogao više da zarađujem i da imam sigurniji život. Međutim, ne pada mi na pamet da žrtvujem slobodu koju imam kao muzičar radi neke prividne i kratkoročne satisfakcije.
U protekle 3-4 godine sam obišao preko 40 američkih država, pola Evrope i svirao sa mnogim mojim tinejdžerskim herojima, čije postere i dalje imam na zidu u stanu u Beogradu. Ne znam koja bi druga profesija mogla tako nešto da mi omogući?!
Muzika je za mene i dalje to pusto ostrvo na koje mogu da se sklonim od surove svakodnevice.


Da li smo možda upravo iz tih razloga bombardirani ratnim filmovima, vijestima i porukama, sve sami kriminal i zločini, lopovi, ratne video igre, igračke, pištolji, puške, mitraljezi, bombe,...
U čovjeka je usađen osjećaj depresije, stresa, bespomoćnosti i očaja.
Jedini izlaz u svemu je rat, kako na frontu, tako i u svakodnevnici, ekonomija kojoj je osnovni cilj profit, bazirana je na natjecanju i konkurenciji, svatko je svakome u osnovi neprijatelj.
Ekonomija bazirana na suradnji stvara zajedništvo i ujedinjuje, spaja ljude umjesto da ih razdvaja, no složni i ujedinjeni ljudi su najveći strah za svaku Elitu na vlasti, odavno je poznato da je najlakše vladati i izvući najveću korist onom "Zavadi, pa vladaj".
Konspiracija, teorija zavjere ili jednostavno činjenica, realnost i stvarnost?


Ja na život ipak ne gledam tako crno i ne mislim da je rat izlaz na bilo kom polju. Činjenica je da mnoge stvari oko nas podstiču depresiju. Međutim postoji i ona druga, znatno pozitivnija strana, koja se na žalost često utopi u crnilo.

Kao što sam ranije pomenuo, sa razlogom ne posedujem televizor i ne kupujem ni jedne dnevne novine. Ne želim da ikome dozvolim da mi stavlja informacije u glavu i na taj način kontroliše. Ko god poseduje neko informativno sredstvo, plasira informacije koje najviše odgovaraju njegovom ličnom interesu. U najboljem slučaju, bira način na koji će da predstavi informacije koje mu ne odgovaraju i na taj način ih okrene u svoju korist.
Srećom, danas preko interneta svako ima mogućnost da se informiše o bilo kojoj temi na planeti. Potrebna je samo volja i želja za saznanjem.


Veliki pozdrav Atomic Sunset, rockabilly, surf, punk bend, Beograd, Srbija, dobro nam došli u Crom Alternativne Vijesti, ovim intervjuom ćemo vas nastojati malo bolje upoznati.
Atom i atomska, koje li koincidencije, ja sam odrastao na nekih stotinjak metara od rupe koja predstavlja atomsko sklonište, a na istoj udaljenosti samo sa lijeve strane je rock grupa istog imena godina uvježbavala stvari. Da na početku krenemo sa samim imenom sastava, atomski zalazak sunca ili sutrašnja zora u stvari, hajmo dakle, otkuda ovo ime, tko ga ja isfurao, kada i gdje, zašto i što bi ovo ime benda trebalo predstavljati?


Ime benda predstavlja u neku ruku kontradiktornost - razornu atomsku energiju i romantični zalazak sunca.
Muzička osnova grupe je rockabilly koji je nastao pedesetih godina u Americi. U to vreme je hladni rat bio u punom jeku i u stanovništvu je postojao veliki strah od atomske bombe i kraja sveta. Ovo je takođe bio period posle drugog svetskog rata kada je postojala ogromna pozitivna energija i nada u neku bolju budućnost. To se sve odražavalo na muziku, tako da u ovom periodu postoje izuzetno agresivne, sa razlogom zvane punk korenima, numere inspirisane atomskom energijom, letećim tanjirima, raketama i sl.
Sa druge strane postoje i vrlo romantične, gotovo iluzorne i banalne, ali često predivne pesme inspirisane zalaskom sunca i ljubavi.
Muzika grupe Atomic Sunset je upravo takva - energična i beskompromisna, a romantična i pozitivna.


Mi smo ovdje ponosni na to što smo međunarodni projekt, pa se pred nama granice kidaju same od sebe.
Puno ljudi, puno ćudi, ali svi oni nestrpljivo čekaju na priču o frajerima iz srpskog benda Atomic Sunset.
Biografija, diskografija, i malo više od toga naravno, ne štedite na tinti...


Mi se trudimo da granice kidamo sami.

Atomic Sunset je nastao tamo negde početkom 2003 i na neki način je nastavak mog neo swing benda Havana Whisper.
Gitarista Dražen Škarić i ja smo osnovali taj bend jos 1999 u jeku popularnosti tog stila u svetu.
Međutim posle tih 4-5 godina, koliko je bend funkcionisao, postalo je izuzetno teško održati na okupu sedmoricu muzičara poprilično različitih muzičkih stremljenja. Tad smo se vratili našoj prvoj ljubavi, što je za obojicu rockabilly i osnovali trio Atomic Sunset.
Od prvog dana smo insistirali na autorskim numerama, što i dan danas predstavlja 90% našeg repertoara.
Dosta pesama sam napisao još dok smo svirali u Havana Whisper, neke smo čak i svirali u swing aranžmanu, ali ih nikad nismo snimili.
Te 2003 smo kao Atomic Sunset nastupali svuda po Srbiji, Mađarskoj i u januaru naredne godine snimili album "Hot Rods & Pin-Ups".
Snimili smo ga u samo tri dana. Bez mnogo mudrovanjanja, ušli u studio i otprašili 15 pesama. Album je za ex-YU tržište objavila kuća Automatik Records (zastupnik Warner Bros za naše podneblje), a širom sveta je dostupan preko kuće Ceklin Music, sajtova poput ITunes, Amazon, CDBaby i naravno www.atomicsunset.net.
Samo par dana posle snimanja, ja sam se preselio u Kaliforniju, gde i dalje živim.
Svaki put kad se zaletim u Evropu, organizujemo svirke, TV nastupe i snimanja, tako da smo poprilično aktivni. Često i aktivniji od nekih bendova koji su stalno bazirani u Srbiji.


Širom svijeta je trenutno jedna od najpopularnijih tema skandal oko klimatskih promjena, takozvani ClimateGate.
Jeste li upoznati s time i kako vam se sviđa pjesma "Hide The Decline"?


Interesantno je da se o tome u medijima skoro uopšte nije pričalo.
Srećom, ko god je želeo da se informiše, mogao je relativno lako da dođe do alternativnih medija koji su redovno obaveštavali o ovoj temi.
Climategate je dokaz koliko se manipuliše našim životima radi nečijeg profita.
Strašno je što više ne može da se veruje čak ni naučnicima. Međutim, kao i svi ostali skandali i ovaj će verovatno vrlo brzo zastareti i postati potpuno zaboravljen. Uostalom više se o tome gotovo uopšte i ne priča...

Što se tiče pesme, mislim da je njena najveća vrednost što pokazuje da više niko nije nedodirljiv i da svako može da iznese svoje mišljenje i stavi ga na raspolaganje na YouTube i raznorazne blogove. Na taj način svi mi možemo po malo da utičemo na javno mišljenje.


Glazbena scena u Srbiji je oduvijek bila jaka, kakva je sada situacija, Beograd kao centar zbivanja?
Izrazite vaša mišljenja i poglede, kakve su novosti, ima li nekih novih klinaca i koliko, kakvi su opći uvjeti, svira li se dovoljno?
Koliko se novaca u Beogradu odvaja za kulturu ove alternativne vrste?


Muzička scena je i dalje jaka.
Ima dosta kvalitetnih bendova širom Srbije, ne samo u Beogradu. Ono što sam primetio poslednjih godina je da publika poprilično postaje podeljena. Oni koji prate metal koncerte ne idu na punk, rockabilly i obratno. To me poprilično podseća na stanje kakvo je u Americi.
Srećom, sa Atomic Sunset publikom nemam takav problem, jer stilski nismo "čisti". U osnovi mi jesmo Rockabilly bend, ali pod uticajem svih mogućih pravaca koji su vremenom na nas uticali. Npr bubnjar Alek je dugo godina bio u grupi Eyesburn, tako da on donosi nešto novo sa sobom što će šira publika imati prilike da čuje na novom albumu na kome uveliko radimo. To je ujedno i Alekov studijski debi sa nama.
Ono što mi se dopada je da se na našim koncertima mogu ravnopravno videti likovi sa ćubama, dugim kosama, čirokanama u Motorhead, Clash ili Eddie Cochran majicama.

Uslovi nisu najbolji, jer je tržište malo. Gotovo da ni jedan autorski bend nema prilike da ima više od 30-40 koncerata godišnje.
Muzička industrija u Evropi generalno funkcioniše drastično drugačije nego u Americi, na čiji sam sistem ja navikao.
Kod nas na Balkanu su uspešni muzičari oni koji su umešani u različite organizacije, političke partije i sl. Na taj način se dolazi do novca koji obezbeđuje grad ili neko nezavisno društvo koji omogućavaju da bendovi nastupaju po raznoraznim manifestacijama, trgovima itd. To je delom dobro, jer se pomaže kultura.
Međutim na taj način mediji, partije i organizacije koje nemaju veze sa muzikom, utiču na masovni ukus. Time dobijamo gomilu bendova koji imaju prividnu popularnost, a ne mogu da prodaju sto karata ili što je još češće, ni ne drže koncerte.

U Americi su pravila drugačija. Ako dovedeš petoro ljudi na koncert, plaćen si za to petoro. Ako dovedeš pet hiljada, plaćen si za tih pet hiljada. Mislim da je taj način daleko ispravniji, ali i znatno teži.


Rado bi od vas htjeli čuti više o pjesmi "Lost Generation".
Inače, o čemu općenito govore vaši tekstovi, gdje za njih nalazite inspiraciju, što vas posebno nadahnjuje?
Prenose li vaši tekstovi i vaša stajališta?


Pesmu Lost Generation sam napisao par godina pre mog odlaska u Ameriku i odražava kako sam se osećao u to vreme. Govori o problemu osećanja pripadnosti i postavlja pitanja na koja nema konačnog odgovora.

Tekstovi koje pišem uglavnom prenose moje stavove, kao i razne situacije u kojima sam se tokom vremena nalazio.
Naravno ima i onih potpuno imaginarnih o likovima koji postoje u mojoj glavi, ali vrlo lako mogu da postoje i negde u stvarnosti.
Inspiraciju nalazim bukvalno svuda. Živim dosta dinamičan život i oko mene prolaze mnogi ljudi, mnoge priče, mnoge interesantne situacije, tako da pesme same čekaju da budu napisane. Posebna inspiracija za mene je sam život.


Glazbeni pravac kojeg prašite, zašto baš on a ne na primjer disko?
Postoje li općenito neke političke poruke tog muzičkog pravca kao pokreta?


Rockabilly i generalno rock'n'roll slušam i živim od kad sam imao 10 godina. To je za mene dovoljan razlog. Bilo šta drugo ne bi bilo u toj meri iskreno. Disko me npr nikad nije privlačio i ne mogu da se poistovetim sa tim, kao ni sa mnogim drugim muzičkim pravcima. Trudim se da držim uši stalno otvorene za novi zvuk, tako da nije nemoguće da se neke karakteristike stilova koji mi nisu bliski, jave u nekoj od pesama koje pišem.
Nikad se nisam trudio da podilazim ukusu publike. Pravim muziku koju bih privatno slušao, a ne ono što mislim da bi se dopalo masi i što bi odgovaralo trenutnim trendovima.
Meni se rock'n'roll sviđa upravo zbog toga što je nezavisan, pruža mogućnost individualnosti i ne nameće ti političke stavove.
Postoje bendovi koji su ovako ili onako obojeni, ali generalno ne postoji jedno mišljenje koje predstavlja neku konačnu istinu.


Atomic Sunset, zašto su ljudi diljem svijeta odjednom počeli trošiti novac na vodu iz plastičnih boca kad sve Vlade na svijetu garantiraju za sigurnost vode iz vodovoda?

Voda u različitim državama definitivno ima različit ukus. Za to postoje prirodni razlozi, ali i hemijski. Negde se oseća više hlora, negde manje, tako da pretpostavljam da postoje različite regulative i načini njenog čišćenja. Trudim se da prirodne resurse i energiju trošim savesno, tako da sam generalno protiv kupovine flaširane vode, ali to je na žalost često jedina alternativa zagađenoj vodi iz vodovoda.

Ja uglavnom ne želim da slušam šta to vlade garantuju ili ne, i trudim se da sledim zdrav razum, jer se u istoriji neretko dešavalo da vlade manipulišu informacijama radi lične koristi.
Trudim se da ne budem žrtva njihove želje za vlašću, iako to nekad neminovno jesam, kao i većina ljudi.
Činjenica je da je pri raznim ispitivanjima vode iz vodovoda, nađeno više elemenata koji vrlo nepovoljno utiču na zdravlje.
Hlor se stavlja da bi uništio bakterije, ali u većoj količini je izuzetno loš. Pri nekim istraživanjima su nađeni čak i tragovi lekova, jer filteri koji se koriste nisu sposobni da potpuno očiste vodu koja nam dolazi iz česme.
Pored hlora, veliki problem je i fluorid. Pretpostavljam da na njegovu upotrebu utiče i to da su pojedine industrije trošile stotine hiljada dolara da bi ga se adekvatno otarasili, a danas, na istom tom elementu, zarađuju.

Sve ovo deluje dosta deprimirujuće, ali uvek postoje druge opcije. Ljudi često koriste raznorazne dodatne filtere ili na neki način nabavljaju izvorsku vodu. Jedna od solucija je da se voda destiliše, a kasnije dodaju neophodni minerali, jer i čist H2O nije dobar zato što uzima minerale iz tela.

Ja se trudim da se ne opterećujem previše. Uvek biram da znam i da budem obavešten, jer ne želim da me neko vuče za nos.
Kupovina flaširane vode je još jedna od apsurdnosti sveta u kom živimo. Po mom mišljenju, voda bi trebala da bude besplatna i dostupna svima, a ne privatan biznis.


Kada razgovaramo o vama i vašoj muzici, postoje li nekakvi uzori na koje ste se ugledali, netko vam je dao posebnu inspiraciju?
Da li slušate nešto od glazbe što izlazi iz okvira ovog što rokate?


Apsolutno! Kada sam počeo da se interesujem za muziku, najveći uzori su mi bili Elvis Presley i grupa Stray Cats. To je nešto što me je navelo da se uopšte bavim muzikom kao profesijom i da odaberem život koji vodim.
Vremenom su se ti uzori menjali u smislu da sam počeo da slušam i mnoge druge izvođače i pravce, ali nekako nikad nisam osećao potrebu da oduzimam ono što sam nekad voleo, već sam uvek dodavao. Interesantno mi je da gledam na sve to sa ove pozicije, jer mislim da sam mnoge svoje snove ostvario kada sam svirao sa Elvisovim bubnjarem DJ Fontana i u grupi njegovog gitariste Scotty Moore-a u Memphisu. Kao i to da sad imam bend u kome svira Slim Jim Phantom, bubnjar grupe Stray Cats. Drago mi je da moji tinejdžerski heroji nisu ostali samo likovi sa ploča i postera, već realni ljudi sa kojima sam u prijateljskom kontaktu.

Slušam mnoge različite muzičke pravce pored rock'n'rolla. Kad bih trebalo da navedem izvođače koji su najviše uticali na mene, to bi bili verovatno Joe Strummer, Brian Setzer, Charlie Mingus, Tom Waits i Willie Dixon. Međutim slušam tradicionalni jazz, blues, bluegrass, surf, punk, metal, psychobilly, barok, klasiku, kao i tradicionalnu muziku različitih kultura, posebno Balkana i bliskog Istoka.
Završio sam muzičku akademiju za klasični kontrabas kao i jazz odsek za aranžiranje i kontrabas, što je takođe dosta uticalo na kreiranje mog muzičkog ukusa.


Kratko i jasno, "Dobro čuvaj ono što te čini posebnim jer ako te napusti, postat ćeš smrtna dosada".
Atomic Sunset, po čemu ste posebni?


Na ovo pitanje bi bilo lakše da odgovori neki muzički kritičar, jer kad sviramo i pišemo pesme ne trudimo se da budemo posebni, već da što iskrenije zvučno prenesemo ono šta nam se dešava u životu i kako se osećamo. Mislim da je upravo to nešto što nas izdvaja; stilska beskompromisnost u pisanju pesama, kao i činjenica da ne možemo potpuno da se svrstamo ni u jedan muzički pravac. Pretpostavljam da to može da razočara tvrdokornog rockabilly fana koji očekuje da čuje tradicionalni pristup ovom stilu, ali i da privlači drugu publiku.
Ovakav savremen pristup takođe otvara vrata mnogima koji se ne bi zainteresovali za muziku koja je nastala sredinom prošlog veka.

Ono što publika i kritika uglavnom izdvaja kod grupe Atomic Sunset je izuzetno visok nivo muzičara u bendu i žestok koncertni nastup.
Pesme koje pišem zahtevaju poznavanje široke lepeze muzičkih stilova i ljude koji nisu zatvoreni u jednom žanru.
Baza je naravno rockabilly, jer to je nešto što sam ja, od čega ne mogu i ne želim da pobegnem.
Međutim nadgradnje ima puno, preko stilova kao sto su punk, surf, swing, metal, a u nekim novim pesmama čak i dub, što je verovatno uticaj mog dugogodišnjeg slušanja grupe Clash, kao i činjenica da Alek dolazi iz reggae core grupe Eyesburn.


Frajeri iz beogradskog Atomic Sunset, svima pa i vama:
Ako su banke te koje stvaraju novac, a ne države, može li politika koja živi samo od obećanja zasnovanih na dobroj volji banaka koje su rijetko kad istinski dobro raspoložene, i u teoriji, i u praksi biti išta drugo nego obična kurva uvijek gladna novca?


Ne može.

Atomic Sunset, rado bi vas upoznali i kao ljude koji nisu samo punkeri.
Tko ste i kakvi ste mladići, šta radite i čim se bavite, jeste li zaposleni, životni interesi, koliko ovisite još o mami i tati, je li netko već zasnovao porodicu,...?


Muzika za mene nije samo deo, već ceo moj život.
Više od deset godina se profesionalno bavim muzikom i to je jedino "zaposlenje" koje imam.
Roditelji su mi uvek bili velika podrška, a materijalno sam postao nezavisan od njih više godina pre nego sam se preselio u Kaliforniju.
Interesuju me mnoge stvari pored muzike. Volim da provodim vreme u prirodi, da se viđam sa dragim ljudima, gledam dobre filmove, čitam Dilan Doga i Marti Misteriju...

Ono što mi pored sviranja odvlači najviše vremena je projekat "Art of Slap Bass" kojim pokušavam da popularišem slep tehniku i upoznam što širi auditorijum sa njom. Ceo paket se sastoji od sajta www.artofslapbass.com u kom prezentujem najbolje svetske slep kontrabasiste; video škole čiji bi prvi deo trebalo da se pojavi do kraja 2010; i dve knjige od koji bi jedna bila škola, a druga istorijski prikaz razvoja slep tehnike.

Alek i Dražen su takođe potpuno nezavisni.
Draženu je muzika uvek predstavljala veliki deo života, međutim nikad se nije njome isključivo bavio.
Alek je već više od deset godina profesionalni muzičar i na našim prostorima ga ljudi znaju iz bendova Bloodbath i Eyesburn.


Prostorija i probe su nezaobilazni dio priče o svakom bendu.
Jesu li svi problemi rješeni, ili ih je svakim danom sve više, koliko puta tjedno se sastajete i vježbate?
Glazbeni instrumenti i ostala muzička oprema koja je dio vas samih, koliko je to sve skupo i pristupačno?


U beogradskom studentskom kulturnom centru postoji 3-4 prostorije koje su ustupljene bendovima da vežbaju.
Atomic Sunset vežba u prostoriji sa grupama Eyesburn i Magma. Pored nas je Rambo Amadeus, a do njega Lira Vega i Jarboli.
Obzirom da ja veći deo godine provodim na turnejama po Americi, nemamo prilike da se sastajemo i vežbamo toliko često.
Međutim kad god dođem u Evropu, nađemo se par puta da učvrstimo stari repertoar i onda krećemo sa svirkama.
U tom periodu radimo na novim pesmama. Posle par nedelja intenzivnog sviranja, uđemo u studio i snimamo stvari za novi album. Trudim se da snimimo makar bubanj i gitare, tako da ja mogu da radim na vokalima i da snimam kontrabas u studiju u New Yorku gde i produciramo novi album.

Ranije je kupovina kvalitetnih instrumenata, pojačala i sl bila velika stavka.
Već neko vreme imam sreću da sam sponzorisan od više firmi za muzičku opremu, tako da ne mora preterano da brinem o njihovoj ceni.
Žice Thomastik Infeld koristim već skoro dvadeset godina i već nekih 3-4 sam jedini slep kontrabasista kog sponzorišu.
Planet su odlični pikapovi koje pravi firma iz Danske koje takođe ekskluzivno koristim.
Kompanija King Double Bass iz Los Angeles-a je objavila da će ove godine da počne sa prodajom mog "signature" modela kontrabasa.
Ostali članovi benda su takođe dosta aktivni tako da i oni imaju različita sponzorstva.


Zašto je sedamdesetih godina prošlog stoljeća Amerika napustila zlatni standard?
Što su to alternativne valute i zašto ih nitko na Balkanu ne spominje?


Ovo je još jedna od tema o kojoj mislim da nisam dovoljno informisan.
Novac je uvek vezan za moć i dominaciju, tako da me ne bi čudilo da je to bio glavni razlog.
Obzirom da je Amerika jedna od najmoćnijih zemalja sveta, to joj dozvoljava da imaju sistem koji nije vezan za zlato, jer je dolar i dalje jedna od najrasprostranjenijih valuta. Ovakav pristup svakako otvara mogućnost i za raznorazne manipulacije. To se jasno vidi iz toga što su mnoge zemlje tokom teških ekonomskih uslova i kad su bile u velikim dugovima, napuštale zlatni standard.

Alternativne valute su interesantna opcija, ali problem je što nisu dovoljno rasprostranjene i koliko mi se čini nema izgleda da će biti masovnije prihvaćene u skoroj budućnosti.


Voljeli bi znati i u kojem mjestu ste održali zadnji koncert?
Atomic Sunset, da li nastupate po bivšoj Jugoslaviji, prenesite nam iskustva, ima li novih prijateljstava, održavate li kontakte s glazbenicima izvan granica Srbije?


Poslednji koncert smo održali u Novom Sadu u decembru 2009.
Volimo da dođemo u Novi Sad jer je tamo publika uvek raspoložena da nas čuje, što nam daje dodatan motiv da razbijemo svirku.
Nismo imali prilike da nastupamo po bivšoj Jugoslaviji, iako bi to izuzetno voleli.
Uspostavili sam kontakte sa više promotera u Sloveniji i Hrvatskoj, tako da se nadam da će uskoro doći do nekih gostovanja.
Svi imamo prijatelje muđu muzičarima van Srbije. Obzirom da većina nas nema podršku velikih kuća, ta prijateljstva izuzetno pomažu da se zakažu promocije i turneje.


Atomic Sunset Beograd, u džepu vam je putna karta u samo jednom pravcu, stalni boravak, nema povratka, gdje letite?

Meni je u džepu uvek makar jedna karta u jednom pravcu i to je uvek različita destinacija.
Već šest godina živim u San Francisku, ali zbog mnogobrojnih i dugačkih turneja, nisam tamo boravio više od dve nedelje u poslednjih šest meseci.
Na ovaj intervju sam počeo da odgovaram u avionu za Portland, Maine, posle 4 aviona koja sam promenio na putu od Beograda.
Trenutno sam u kolima sa bendom na putu za Seattle.

Što se tiče grupe Atomic Sunset, voleo bih da imam prilike da ih dovedem u Ameriku na turneju. Bilo bi interesantno svirati sa Draženom i Alekom na mnogim mestima gde sam već imao prilike da nastupam - od Memphisa, Vegasa do Chicaga i New Yorka.

Teško mi je da zamislim jedno mesto na koje bih otišao i tamo ostao bez mogućnosti daljeg kretanja. Već sam se jednom preselio na kraj mape i od tad se ne zadržavam previše na istom mestu.


Evo jednog zanimljivog pitanja, kakvim vi zamišljate to bolje sutra, da možete, a možete kažem ja, kakav bi nam bolji svijet danas, sada, ne sutra, upravo vi stvorili?

Obzirom na život koji živim, već duže vreme sam koncentrisan upravo na danas i trenutak u kom se nalazim.
Moj život je sastavljen od trenutaka i nema vremena za žaljenjem što nisam nešto uradio kad sam imao prilike, jer često nema druge šanse.
Trudim se da muzikom ulepšam što više života i na taj način utičem na bolje sutra.
Nemam ambicije za ispravljanjem velikih nepravdi, na koje ionako ne mogu da utičem, niti da menjam svet.

Čini mi se da sam po prirodi optimista, ali sam i poprilično realan.
Iako u ovom trenutku ne izgleda da ima mnogo nade za to bolje sutra, verujem da će se zemlja izboriti i da će se svet osvestiti.


Za Poljsku je svinjska gripa slična mačjem kašlju.
Jeste li se vakcinisali protiv svinjske gripe, a protiv svih ostalih novih virusnih katastrofa koje prijete češće od menstruacije?
Kad se na svjetska tržišta spremaju isporučiti vakcinu protiv mass medija, i kada će policija osim testiranja na alkohol i droge početi testirati i na tupavost?


Nisam se vakcinisao, niti planiram da uradim bilo šta slično. U principu ne volim da išta ubrizgavam u sebe.

Policiji tupavost odgovara, tako da ne verujem da će išta slično biti prisutno u skorije vreme...


Atomic Sunset, planovi za bližu i dalju budućnost benda?

Upravo završavam rad na novim pesmama, tako da je sve spremno za drugi album.
Alek je odsvirao bubanj za skoro sve pesme, ritam gitare su tu, tako da pri mom sledećem odlasku u New York bi trebalo da završim snimanje vokala i kontrabasa.
Na jesen, kad planiram ponovni dolazak u Srbiju, ćemo završiti album i organizovati koncerte.
Nadam se da će biti prilike za nastupe i u okolnim državama.


Dečki, šta jedete, kako i čime se hranite, znate li kuhati ili vam kuhaju, perete li ili vam peru?
Vegetarijanstvo i razne dijete?
Plastični paradajzi, plastične jabuke bez okusa, genetički modificirana hrana?


Niko u bendu nije vegetarijanac niti zahteva posebnu ishranu. Mislim da sva trojica znamo da kuvamo.

Ja na žalost nemam puno vremena za kuvanje, jer sam stalno na putu, bez mogućnosti spremanja klope.
Trudim se koliko god mogu da jedem zdravo i poprilično obraćam pažnju da ne jedem brzu hranu suviše često, a modifikovane namirnice izbegavam u širokom luku. U Kaliforniji to i nije veliki problem, posebno ne u San Francisku gde su ljudi izuzetno osvešćeni po tom pitanju.
Međutim u srednjem delu Amerike, ume da bude izuzetno teško naći nesto što nije Burger King, Jack in the Box ili McDonalds. Najbolja opcija u tim krajevima je obično Subway.


Koliko je zdrav život kojeg živite, da li se bavite nekim sportskim aktivnostima, koliko vodite brigu o okolišu...

Za život na turneji je vrlo teško reći da može da bude zdrav, ali recimo da se trudim da bude manje nezdrav.
Trudim se da budem fizički aktivan svaki dan, što je vrlo bitno posle dugog sedenja u kombiju.
Na žalost to nije uvek moguće.
Brinem o okolini koliko mogu, trudim se da recikliram, da nepotrebno ne trošim energiju...


Fudbal i navijači, vi i navijanje, klubovi i reprezentacija...

Ne.

Približili smo se kraju ovog ugodnog druženja, biste li što dodali, imate nešto za poručiti, možete i opsovati ako vam je po želji...

Nema potrebe za psovkom. Da je bilo potrebe, opsovali bi još u prvom odgovoru.
Mislim da je posle ovako detaljnog intervjua, poprilično jasan moj stav u odnosu na svet, prirodu i druge stvari koje nas okružuju.
Voleo bih kad bi publika više podržavala živu muziku. To je nešto što oduvek postoji i što nikad neće nestati.
Muzika je nešto što je bilo u stanju da digne raspoloženje i u najtežim situacijama. Znači ne propuštajte dobre svirke!


Atomic Sunset, Crom Alternativne Vijesti vam se zahvaljuju za ovaj intervju i iskazanu volju za suradnju i pruženu podršku.
U sklopu ovog projekta alternativne valute postoji i Crom Tržnica, hoćemo li imati priliku nešto od benda Atomic Sunset vidjeti među ponudama?


Hvala vama na pozivu za intervju i vrlo jedinstvena pitanja.
Drago bi nam bilo da se i naš prvi album "Hot Rods & Pin-Ups" može kupiti cromima.Last Edit: 11 years, 3 months ago by administrator.
The topic has been locked.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.23 seconds